ECONOMIA. Seria MANAGEMENT

Vol.13, Nr. 2 / 2010

 

pag. 217

Sumar

 

MAPAMOND

 

pag. 220

 

„Grandoare și perfecțiune'' sau despre cultură și management in Elveția

Autor: Amedeo ISTOCESCU

Rezumat

Articolul incearcă să prezinte pentru studenți, pentru manageri, pentru turiști, experiența complexă pe care am avut-o călătorind, pentru a doua oară, in vara anului 2010, pentru cateva săptămani in Elveția, vizitand prieteni, dar și descoperind din nou orașe, castele, muzee, chiar și cateva companii private mici sau mijlocii..

JEL Classification: Z10, Z19

Cuvinte-cheie: istorie; cultură; natură; oameni; cantoane; Confederația Helvetică; turism

 MANAGEMENT

 

pag. 225

Conducerea corporativă, investiția in inovație și performanța firmei: studiu asupra companiilor publice listate din Malaezia

Autori:  Norlizan MAT RABI , Abdul Hadi ZULKAFLI, Mohd Hassan CHE HAAT

Rezumat

O atenţie deosebită este acordată monitorizării echipei de management de către acţionari prin mecanismul de guvernanţă corporativă. Aceasta are scopul de a asigura că toate deciziile strategice de afaceri vor maximiza averea acţionarilor. Spre deosebire de studiile anterioare, care au identificat o relaţie directă intre mecanismul de guvernanţă corporativă şi performanţă, acest studiu este realizat pentru a examina impactul moderator al mecanismului de guvernare corporativă asupra relaţiei dintre investiţiile de inovaţie reprezentate prin cheltuielile de Cercetare & Dezvoltare şi performanţele firmei. Rezultatele noastre au identificat compensarea bordului de conducere, precum şi frecvenţa reuniunii bordului ca fiind caracteristici importante care ar determina eficienţa investiţiei de inovaţie. Astfel, in analiza investiţiilor de inovaţie suportate de firmă, investitorii trebuie să revizuiască caracteristicile guvernanţei corporative, deoarece astfel ar putea determina eficienţa investiţiei de inovaţie in imbunătăţirea performanţei firmei

JEL Classification: G34

Cuvinte-cheie: guvernanţa corporativă; innovaţie; performanţă.

 

pag. 240

Structura capitalului si valoarea firmei: o analiză empirică a randamentelor anormale

Autor: Faris Nasif AL-SHUBIRI

Rezumat

Acest studiu investighează dacă structura de capital reprezintă o valoarea relevantă pentru investitorul de capital. in acest sens, lucrarea leagă aspectele empirice de finanţe corporative cu analiza investiţiilor. De asemenea, studiul integrează, modelul Miller-Modigliani (1958) in abordarea investiţiilor prin estimarea randamentelor anormale pe portofolii bazate pe efectul de levier in serii de timp pentru diferite clase de risc. Pentru cele mai multe clase de risc, randamentele anormale se diminuează in efectul de levier al firmei. Pentru a testa semnificaţia indicatorului propus sunt folosite statistici descriptive, regresia simplă şi multiplă. Rezultatele reflectă faptul că măsurile propuse arată relaţia negativă dintre randamente şi efectul de levier care, de asemenea, ar putea fi datorită preţului de piaţă cu privire la abilitatea firmei de a strange fonduri dacă este necesar. Alte căi de cercetare in acest domeniu includ examinarea performanţei de randament al stocului companiilor pe baza modificărilor in efectul de levier al firmelor in raport cu clasele de risc al acestora. Ar fi extrem de interesantă examinarea ratei la care conţinutul de informaţii al acestor schimbări este inclus in preţurile acţiunilor companiilor, precum şi in randamentele lor pe termen lung. Acest studiu cuprinde toate firmele non-financiare din cele cinci sectoare care acoperă toate clasele variate de risc. Acest studiu nu investighează nici factorii care determină alegerea structurii multiple de capital, nici modificările in structurile de capital de-a lungul timpului. Scopul nostru principal este de a explora efectul structurii capitalului asupra randamentelor cumulative anormale. Acest studiu examinează, de asemenea, media randamentelor cumulative anormale ale unei firme prin măsuarea efectului de levier la nivelul firmei şi la nivelul mediu al industriei firmei. De asemenea, sunt examinaţi şi alţi factori, cum ar fi dimensiunea, caştigurile de preţ, valoarea de piaţă faţă de valoarea contabilă şi indicii beta.

JEL Classification: G32, G34, G20

Cuvinte-cheie: structura capitalului; costul agenţiei; valoarea firmei

 

pag. 254

Măsurarea productivității și dezvoltarea in Nigeria: provocări și perspective

Autori:   Richard INGWE, Chibueze C. IKEJI, Judith E. OUT

Rezumat

Măsurători ale (creşterii) productivităţii (care evaluează ritmul schimbării unei economii prin raportul dintre volumul rezultatelor şi volumul resurselor utilizate) şi analize conexe sunt efectuate periodic de specialiştii in dezvoltarea economică a celor mai multe naţiuni şi instituţii de dezvoltare cum este OCDE. Deşi ei depun eforturi pentru indeplinirea obiectivelor referitoare la studierea eficienţei sau obţinerea unui rezultat maxim realizabil fizic in condiţiile tehnologiei curente şi a unor resurse date, la o contabilitate in favoarea reducerii costurilor reale, la introducerea criteriilor de referinţă pentru procesele de producţie şi pentru a evidenţia standardele de viaţă care se pot obţine la anumite momente de timp, accentul asupra lor a fost in detrimentul examinării aspectelor legate de societate (instituţii), istorie, inovaţie şi schimbarea productivităţii care se referă la promovarea creşterii dincolo de simpla contabilitate a productivităţii. Aceasta lucrare a incercat să abordeze toate aceste aspecte in cazul economiei Nigeriei care stagnantă sau mai degrabă in declin. Această uşoară modificare a fost determinată de schimbările propuse de teoreticienii preocupaţi de aria mai largă a măsurării productivităţii şi a schimbării. Lucrarile de referinţă sunt de acord că prin măsurarea productivităţii (contabilitatea creşterii) doar este „identificată semnificaţia diferitelor surse apropiate de creştere'', dar nu reuşeşte să utilizeze studiile de caz instituţionale pentru a investiga cauzele care stau la baza creşterii, inovaţiei şi modificării productivităţii. Sunt examinate detalii ale aspectelor menţionate mai sus şi sunt elaborate şi prezentate recomandări de politici pentru a veni in sprijinul practicienilor, politicienilor şi decidenţilor şi altor părţi interesate.

JEL Classification: O47, R11, R58, J24

Cuvinte-cheie: productivitate; schimbare; imbunătăţire; creştere; forţă de muncă; corupţie

 

pag. 269

Efectele investițiilor străine directe asupra creșterii economice: studiu pentru Togo

Autor: Maman Tachiwou ABOUDOU

Rezumat

Obiectivul acestei lucrări este de a examina efectul investiţiilor străine directe (ISD) asupra creşterii economice. Se folosesc datele referitoare la peste 33 de ani din 1975 pană in 2008. in general, rezultatele, obţinute prin utilizarea metodei celor mai mici pătrate, arată că investiţiile străine directe (ISD), volumul comerţului şi capitalul uman au un impact pozitiv asupra creşterii economice. Există unele dovezi că inflaţia şi cheltuielile guvernamentale ar avea un impact negativ asupra creşterii economice. Analiza empirică arată că numai ISD singure au un rol ambiguu in ceea ce priveşte contribuţia la creşterea economică.

JEL Classification: F21; F23; O40

Cuvinte-cheie: investiţii străine directe; Togo; creştere economică

 

pag.283

Schema de dezvoltare rurală a IBBL-Un studiu asupra creșterii, eficacității și perspectivei sale in Bangladesh

Autori: Mohammad Saleh JAHUR , S. M. Nasrul QUADIR

Rezumat

Cea mai mare parte a populaţiei din Bangladesh trăieşte sub pragul sărăciei. Pentru a reduce sărăcia, mii de ONG-uri şi OG-uri lucrează de la intemeierea statului Bangladesh. Dar, rata de succes a acestor programe pare a fi nesemnificativă. Schema de Dezvoltare Rurală (SDR) fiind o tehnică bazată pe produse bancare islamice sharia a fost introdusă in scopul de a absolvi populaţia din mediul rural din capcana sărăciei, aducand-o in fluxul principal al economiei prin micro-creditare şi instruire pentru crearea de valoare. Studiul de faţă a fost realizat cu scopul de a evalua eficacitatea programului şi perspectiva lui. S-au colectat atat date primare cat şi secundare şi s-au realizat analize cu tehnici financiare cat şi statistice. Concluziile studiului sunt: creşterea performanţei SDR in raport cu parametri importanţi este robustă in intreaga perioadă de studiu; şi SDR influenţează in mod semnificativ veniturile şi activităţile generatoare de venituri ale membrilor care au cerut imprumut. in final, studiul prezintă cateva sugestii logice pentru imbunătăţirea durabilităţii precum şi a robusteţii programului.

JEL Classification: G21, O18, R18

Cuvinte-cheie: Schema de Dezvoltare Rurală; investiţie; venit; depozite; membri şi IBBL

 

pag.300

Cadrul sistematic și măsuri de politică economică in funcție de cerințele de imbunătățire a agriculturii din Serbia

Autori:  Branko KATIÆ, Drago CVIJANOVIÆ, Lana IVANOVIÆ

Rezumat

Una dintre activităţile economice cele mai semnificative in Serbia este agricultura, care reprezintă, de asemenea, baza pentru industria alimentară şi alte ramuri ale industriei de prelucrare. in acest domeniu Serbia găseşte oportunitate de dezvoltare in perioada viitoare. Includerea ţării in UE, precum şi in Organizaţia Mondială de Turism, implică pregătirea adecvată şi calificarea in acest domeniu, astfel incat să aibă mai mult succes in confruntarea cu creşterea competitivităţii mărfurilor străine, in condiţiile creşterii nivelului de liberalizare a comerţului exterior. Prin urmare, normele interne de reglementare trebuie să fie adaptate la normele de reglementare ale UE, ca şi măsurile concrete privind agricultura şi imbunătăţirea dezvoltarii rurale care trebuie să fie ajustate la măsurile Politicii Agrare Comune a UE. Agricultura sarbă este in stare destul proastă iar, posibilităţile financiare ale statului, pentru a accelera dezvoltarea de active abundente, sunt incă insuficiente. in ceea ce priveşte recesiunea cauzată de criza economică mondială, de asemenea, reducerea activelor de stimulare, in timp ce a face afaceri in acest domeniu devin tot mai gravă. Această lucrare punctează, pe scurt, semnificaţia şi starea agriculturii in Serbia, normele de reglementare şi viitorul plan, documente importante pentru acest domeniu, precum şi pe măsuri concrete, care trebuie să fie intreprinse in scopul de a imbunătăţi această activitate.

JEL Classification: Q15, R14, R52, R58

Cuvinte-cheie: producţia agricolă; legislatura in domeniul agriculturii; documente de dezvoltare; dezvoltare rurală, măsuri de stimulare

 

pag. 321

Consideratii privind eficiența investitiilor in agricultură

Autori: Claudiu CICEA, Jonel SUBIC,  Corina PIRLOGEA

Rezumat

in zilele noastre, considerăm că va fi foarte interesant şi util a face unele cercetări privind sectorul agricol (distinct de la alte sectoare industriale şi de activitate economică), deşi procesul de globalizare in economiile moderne determină tendinţe de abordare convergentă şi dezvoltare integrată a zonelor rurale şi urbane. in această lucrare vom incerca să facem unele consideraţii cu privire la problemele producţiei agricole şi pentru anumite moduri caracteristice de abordare a eficienţei economice a investiţiilor realizate in cadrul acesteia.

JEL Classification: Q10

Cuvinte-cheie: agricultură; eficienţă; investiţii; eficacitate

 

pag. 332

Analiza practicilor de management al deșeurilor solide in Chinhoyi: trecerea peste veriga lipsă

Autor:  Ishumael SANGO

Rezumat

De-a lungul anilor, s-a fost remarcată o permanentă necorelare intre creşterea populaţiei urbane şi capacitatea de gestionare a creşterii corespunzătoare a deşeurilor solide. Comunitatea locală este foarte ingrijorată pentru că este conştientă de legătura clară dintre proasta gestionare a deşeurilor şi potenţialul de răspandire a bolilor. Acest studiu a fost efectuat pentru a examina practicile de management al deşeurilor solide in mediul urban Chinhoyi şi pentru a evalua efectele asupra mediului şi sănătăţii umane. Studiul a combinat datele cantitative şi calitative colectate prin munca de teren, chestionare, interviuri şi recenzarea unor documente. Populaţia oraşului Chinhoyi este de aproximativ 60 000 şi generează mai mult de 100 de tone de deşeuri pe zi. Studiul prezintă procentul mare de deşeuri necolectate, numărul mare de probleme de sănătate şi de siguranţă, cum ar fi răni, contuzii, luxaţii/entorse, boli, precum şi deteriorarea vizibilă a facilităţilor şi a mediului. Sunt discutate probleme care afectează gestionarea eficientă a deşeurilor. Sunt sugerate recomandări bazate pe principiul durabil de management integrat al deşeurilor solide. Durabilitatea presupune ca sistemul să fie ecologic efectiv, economic accesibil şi social acceptabil..

JEL Classification: Q53, Q56, R58

Cuvinte-cheie: deşeuri solide; managementul integrat al deşeurilor solide; durabilitate

 

pag. 348

 

Impactul TIC asupra mediului și implicațiile asupra managementului e-deșeurilor in Romania

Autori:  Nadia CIOCOIU,  Stefan BURCEA,  Valentina TARTIU

Rezumat

Dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC), ca element central al economiei digitale, are efecte contradictorii asupra mediului. Lucrarea prezintă principalele aspecte ale impactului dezvoltării TIC asupra mediului şi, in special, asupra deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE, e-deşeuri), aşa cum rezultă din abordările intalnite in literatura de specialitate şi in raportele oficiale ale unor organisme internaţionale şi naţionale. Analiza impactului asupra mediului şi e-deşeurilor se realizează pe două  planuri: impactul sectoarelor TIC şi impactul aplicaţiilor electronice (inclusiv comerţul electronic). Articolul se incheie cu particularizarea aspectelor caracteristice economiei digitale in Romania. O atenţie deosebită este acordată deşeurilor de echipamente electrice şi electronice generate de dezvoltarea economiei digitale şi provocărilor semnificative cărora sistemele de colectare, tratare şi eliminare a deşeurilor trebuie să le facă faţă pentru respectarea cerinţelor de mediu.

JEL Classification: Q44, Q53

Cuvinte-cheie: tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC); economie digitală; impact asupra mediului; deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE, e-deşeuri)

  

pag. 361

Credit scoring pentru persoane fizice

Autori:  Maria DIMITRIU, Elena Alexandra AVRAMESCU, Răzvan Constantin CARACOTA

Rezumat

imprumutarea banilor diferiţilor debitori este profitabilă, dar riscantă. Profiturile vin din rata dobanzii şi taxele incasate de pe imprumuturi. Băncile nu vor să facă imprumuturi debitorilor care nu le pot rambursa. Chiar dacă băncile nu intenţionează să facă credite neperformante, in timp, unele dintre ele pot deveni neperformante. De exemplu, ca urmare a crizei financiare recente, capacitatea multor debitori de a rambursa imprumuturile lor a fost afectată, multe dintre ele fiind in intarziere cu plăţile. De aceea, este important pentru bancă să monitorizeze imprumuturile. Scopul acestei lucrări este de a se concentra asupra problemelor principale ale credit scoring-ului. Ca o consecinţă a acestui fapt, am prezentat in această lucrare modelul de scoring al unei importante bănci din Romania. Bazat pe acest model de credit scoring şi ţinand seama de recentele cerinţe de creditare ale Băncii Naţionale din Romania, am dezvoltat un instrument de evaluare, in Excel, pentru creditele retail, care este prezentat in studiul de caz..

JEL Classification: E51, G31, D81

Cuvinte-cheie: Credit scoring; risc de credit; credite retail

 

pag. 378

Analiza riscului de credit la nivelul unei unități bancare operative

Autori:   Imola DRIGA, Dorina NITA, Codruța DURA

Rezumat

Riscul de credit este in mod uzual definit ca posibilitatea ca un debitor / contra parte nu va reuşi să işi indeplinească obligaţiile in conformitate cu condiţiile convenite in contract. Scopul managementului riscului de credit este de a menţine expunerea la riscul de  credit in limitele stabilite astfel incat banca să poată maximiza profitul ajustat in funcţie de risc. in astfel de cazuri, contul clientului devine mod inevitabil restant, creditul acordat se transformă intr-un credit neperformant, iar banca inregistrează o diminuare a profitului său. Pentru a preveni astfel de situaţii, băncile trebuie să ia anumite măsuri de reducere a riscului de credit. Pornind de la sistemul indicatorilor de comensurare a riscului de credit şi pe baza datelor din situaţiile financiare, lucrarea prezintă modul in care se poate evalua expunerea unei unităţi bancare operative la această categorie de risc.

JEL Classification: C02, D80, G21, G32

Cuvinte-cheie: managementul riscului; riscuri financiare; riscul de credit; credite restante

 

pag. 391

Modalități de evaluare a eficienței finanțării proiectelor de investiții in Parteneriatele Public-Privat

Autori:  Ion VASILESCU, Virginia CIOBOTARU, Oana Catalina TAPURICA Florin TACHE

Rezumat

Prezentul articol evidenţiază rolul, importanţa, şi viabilitatea desfăşurării proiectelor de investiţii de dimensiuni mari in sistem parteneriat public-privat, pe baza experienţelor statelor dezvoltate in ceea ce priveşte sprijinirea proliferării acestor forme asociative de organizare. intrucat nu toate parteneriatele public-private se dovedesc oportune, necesare şi/sau eficiente, articolul prezintă o metodologie inovativă de cuantificare şi evaluare a eficienţei finanţării proiectelor de investiţii in sistem parteneriat public-privat, pe baza unui set de indicatori de performanţă, capabili să furnizeze informaţii documentate şi pertinente in acest sens. Poziţionarea fiecărui parteneriat in raport cu valorile de referinţă specifice indicatorilor de benchmarking constituie fundamentul deciziei de realizare a parteneriatelor public-private.

JEL Classification: L33, R53

Cuvinte-cheie: parteneriat public - privat, eficienţă economică; indicatori de benchmarking; Grup de Acţiune Locală; spin-off eco-eficient

 

pag. 407

Evaluarea performanțelor profesionale in sistemul administrativ romanesc

Autor:   Cristina MANOLE

Rezumat

Criza economică actuală, manifestată la nivel mondial, scoate in evidentă  necesitatea unei implicari susţinute a autoritaţilor locale  si regionale din fiecare ţară, in conceperea şi execuţia strategiilor comunitare ( existente la nivel european) acestea avand un rol esenţial in execuţia planurilor de realizare economică. Această opinie a fost impărtaşită  de către toate statele membre ale Uniunii Europene , din care şi Romania face parte, incepand cu anul 2007. Astfel, criza economică in care se regaseşte societatea romaneasca astăzi, impune intervenţia prompta si susţinuta a autorităţilor in execuţia planului de relansare economica  şi implicit  a strategiilor comunitare, pe fondul reducerii drastice a cheltuielilor bugetare, aspect regăsit in toate ţările europene. Pentru indeplinirea acestui obiectiv major, autoritaţile romaneşti trebuie să dispună de personal calificat şi motivat corespunzător printr-o recompensare adecvată, in funcţie de pregatirea, aptitudinile, responsabilitaţile şi mai ales performanţele individuale, obţinute la nivelul fiecărui post, aşa cum se intamplă in majoritatea ţărilor dezvoltate ale Uniunii Europene. in acest context, lucrarea de faţă abordează problematica referitoare la evaluarea performanţelor angajaţilor din sectorul public. Avand in vedere faptul că, intărirea şi dezvoltarea segmentului resurse umane reprezintă un obiectiv strategic al administraţiei romaneşti, pentru perioada 2008 - 2013, obiectiv ce va conduce la modernizarea si eficientizarea acesteia (atat la nivel central ,cat şi local), evaluarea performanţelor personalului, la nivel organizaţional, reprezintă o activitate fundamentală, din perspectiva managementului resurselor umane.

JEL Classification: H83, J31, K23

Cuvinte-cheie: evaluarea performanţelor; sistemul indicatorilor de performanţă; managementul resurselor umane; administraţia romanească

 

pag.427

Participarea populației la educație pe medii de rezidență in Romania

Autor:  Cristina NECULAI

Rezumat

Investiţia in educaţie este o cale de formare şi dezvoltare a capitalului uman, care alături de investiţia in capitalul fizic, formează vectori ai modernizării sectoarelor de activitate ale economiei romaneşti şi ai evoluţiei societăţii romaneşti. Pentru creşterea competitivităţii pe piaţa economiei mondiale, societatea romanească, in general şi economia romanească, in particular, trebuie modernizate, prin infăptuirea de investiţii, atat in capital fizic, cat şi in capital uman. Educaţia poate reprezenta o forţă considerabilă pentru evoluţia societăţii romaneşti prin: numărul de participanţi, mărimea personalului de instruire şi competenţa acestuia, materiale de informare şi difuzare, furnizarea de cunoştinţe şi de consultanţă etc. Educaţia formală alături de educaţia non - formală şi informală pot dinamiza activităţile economice şi sociale, pe medii de rezidenţă şi pot reprezenta factori importanţi de reducere a decalajelor de competitivitate ale ţării noastre faţă de ţările UE. in acest sens, considerăm că, educaţia, instruirea şi dobandirirea de noi cunoştinţe, abilităţi şi competenţe de către populaţia ocupată, pot deveni factori importanţi de progres ai Romaniei, pe piaţa europeană şi mondială. Considerăm că, in mediul rural, creşterea participării populaţiei la toate nivelele educaţionale de tip formal, precum şi la cursuri care permit dobandirea de noi cunoştinţe şi competenţe, in sistemul de invăţare non-formal şi informal, este o necesitate pentru dezvoltarea şi modernizarea acestui mediu de rezidenţă.

JEL Classification: Q10, I21, R11

Cuvinte-cheie: domeniul educaţional liceal şi profesional; domeniul educaţional superior; elevi/studenţi inscrişi pe instituţie de invăţămint; absolvenţi pe instituţie de invăţămint; profesori pe instituţie de invăţămint

 

pag.  437

Managementul mentenanței pentru organizațiile lean

Autor: Daniel D. GEORGESCU

Rezumat

Scopul abordării mentenanţei lean este menţinerea competitivităţii internaţionale a organizaţiei. in spiritul imbunătăţirii continue, in acest articolse arată cum prin adaptarea unor tehnici specifice sistemului de fabricaţie Lean pentru sistemul TPM, s-a născut noul sistem de mentenanţă denumit Lean TPM. Acesta reprezintă o abordare sistemică cu trei tehnici, care nu exclud tehnicile specifice pilonilor TPM, ci le completează: 7S ca un pas critic in orice imbunătăţire; mentenanţa instantanee; imbunătăţirea operaţiilor de reglare a echipamentelor. in spiritul principiilor Lean, sistemul Lean TPM adaptează conceptul de eficienţă globală a echipamentului pentru intregul lanţ logistic de la furnizor la client. Menţinerea echipamentelor intr-o stare optimă şi imbunătăţirea continuă a productivităţii este o strategia completă ce se află in spatele sistemului Lean TPM.

JEL Classification: L10, L20, M10

Cuvinte-cheie: imbunătăţire continuă; management; mentenanţa; fabricaţia lean

 

pag. 447

Utilizarea metamodelului, modelului Milton si a metaforei din NLP pentru imbunătătirea activitătii organizatiei

Autor:  Cornel Marian IOSIF

Rezumat

Obiectivul acestei cercetări il reprezintă imbunătăţirea a trei metode din cadrul instrumentarului NLP - metafora, modelul Milton şi metamodelul, astfel incat prin aplicarea acestora in activitea zilnică dintr-o organizaţie să se imbunătăţească activităţile care sunt efectuate şi să fie folosite mai eficient resursele disponibile.

JEL Classification: M10, M12

Cuvinte-cheie: programare neuro-lingvistică (NLP); metafora; modelul Milton; meta-model.

 

 

pag. 457

 

Factorii calitativi in serviciile medicale

Autori:  Claudiu CICEA, Gheorghe ALEXANDRU, Sebastian Madalin MUNTEANU

Rezumat

Este cunoscut faptul că eficienţa serviciilor medicale reprezintă o noţiune economico-socială largă, influenţată atat de factorii numerici-cantitativi, cat şi de factorii nenumerici-calitativi. Caracterul dinamic al progresului tehnic şi ritmul accelerat al descoperirilor ştiinţifice din domeniul sanitar, amplifică dimensiunea şi complexitatea problemelor economice aferente evaluării eficienţei acestei activităţi sociale.

JEL Classification: I10, I18

Cuvinte-cheie:  evaluare, eficienţă, servicii de sănătate

  

pag. 470

Tendințe și politici actuale in domeniul sănătății in Europa Centrală și de Est

Autor:  Cristina Teodora NEAGU

Rezumat

Articolul prezintă unele dintre principalele tendinţe şi unele dintre politicile specifice din domeniul medicinei umane care au avut loc in ultimele decenii in Europa Centrală şi de Est..

JEL Classification: I11, I18

Cuvinte-cheie: filtrarea pacienţilor, lista medicilor de familie, plata per-capita,  aşteptările privind accesibilitatea, alegerea şi calitatea serviciilor medicale

 

 

pag. 478

 

Dezvoltarea strategică a clubului de fotbal Manchester United

 

Autor:  Vlad ROSCA

Rezumat

Intrarea intr-o societate informaţională care se dezvoltă pe zi ce trece a făcut ca economicul să aibă un rol tot mai important pe piaţa sportului profesionist. Drumurile economiei şi ale sportului s-au incrucişat dintotdeauna, insă niciodată nu au fost atat de dependente ca in zilele noastre. Pentru a putea rezista pe piaţă, dar, mai ales, pentru a putea fi competitiv şi pentru a reuşi să obţină succesul sportiv, un club de fotbal modern trebuie să ia in considerare practici manageriale care să ii permită o cat mai bună dezvoltare economică. Manchester United este unul dintre cele mai diversificate cluburi de fotbal din lume, obţinand venituri din afaceri pe pieţele jocurilor de noroc, vestimentare, alimentare ori din industria divertismentului. Comunicarea prezintă cateva dintre formele de diversificare pe care Manchester United le-a folosit pentru a-şi spori veniturile financiare.

JEL Classification: M21

Cuvinte-cheie:  Manchester United, diversificare, alianţe strategice, cooperări, managementul fotbalului, dezvoltare

  

pag. 485

Aspecte metodologice privind dezvoltarea durabilă a parcurilor industriale

Autori:  Marian NASTASE, Catalina RADU (GHERASE), Oana - Catalina TAPURICA, Florin TACHE

Rezumat

in zilele noastre, pentru o creştere economică durabilă cu efecte benefice in ceea ce priveşte nivelul de trai şi rata de ocupare a forţei de muncă, in special in industriile producătoare, guvernele ar trebui să implementeze şi să dezvolte proiecte şi strategii, care vizează tranziţia către economia bazată pe cunoaştere. Entităţile care au nevoie de cele mai multe investiţii sunt ţările care traversează un proces de dezvoltare, confruntandu-se de obicei, cu dificultăţi in dezvoltarea sectorul industrial de inaltă performanţă. in aceste condiţii, parcurile industriale se dovedesc a fi instrumente importante in  asigurarea competitivităţii industriei naţionale. Cu toate acestea, frecventa amplasare in aproprierea oraşelor a firmelor in cadrul parcurilor industriale, ca o consecinţă a reglementărilor de mediu privind  „zonele urbane", generează o incontrolabilă poluare, cu un impact extrem de distructiv asupra mediului. Acest articol işi propune să descrie şi să recomande mai multe opţiuni strategice pentru dezvoltarea durabilă a parcurilor industriale, axate pe protecţia mediului şi promovarea principiilor "noii economii". Printre opţiunile strategice recomandate, unele dintre ele sunt extrem de inovatoare, cum ar fi analiza comparativă de mediu sau leadership-ul ecologic

JEL Classification: O44, P48

Cuvinte-cheie: parcuri industriale, dezvoltarea durabilă, protecţia mediului, economie de mediu, liderii mediului, dezvoltarea IMM-urilor, strategii pro-active de mediu.

 

 

pag. 495

 

Analiza costului unui proiect in condiții de risc

Autori:  Florica LUBAN, Daniela HINCU

Rezumat

in această lucrare este folosită o abordare integrată bazată pe simularea Monte Carlo şi metodologia Six Sigma pentru a analiza riscul asociat costului total al unui proiect. Simularea Monte Carlo este aplicată pentru a inţelege variabilitatea costului total cauzat de elementele de cost probabilistice. Prin metodologia Six Sigma, intervalul de variaţie al costului proiectului poate fi redus operand asupra factorilor de intrare cu cel mai mare impact asupra costului total pentru a cuprinde variaţia de 6s intre limitele pe care au fost stabilite in faza de concepţie a Six Sigma.

JEL Classification: C63, D24, D81

Cuvinte-cheie:  Riscul costului unui proiect; Six Sigma; simularea Monte Carlo

  

pag. 504

Benchmarking-ul și managementul performanței

Autori:  Adrian TANTAU, Laurentiu FRATILA, Cosmin GRIGORE

Rezumat

Relevanţa alegerii subiectului este explicată chiar de modul de definire a conceptului de eficienţă a firmei - eficienţa firmei presupune faptul că nivelul de performanţă relevant (cat de bine se situează firma in contextul pieţei) este dat de caracteristicile de bază ale firmei şi de pieţele care definesc profitabilitatea (mărimea firmei, puterea pe piaţă etc.). Această complexă şi relativă performanţă poate fi atribuită inovării produselor, calităţii managementului, organizării muncii, de asemenea poate fi cauzată de factori de natură subtilă, care scapă observaţiei directe a cercetătorului. Cerinţa critică a managementului (persoane sau grupuri) de a imbunătăţi continuu eficienţa şi eficacitatea operaţiunilor firmei/companiei, necesitatea managementului de a cunoaşte ce factori de succes sau determinanţi ai competitivităţii/performanţei determină, pe cale de consecinţă, ce măsuri de performanţă sunt cele mai importante pentru a pune in lumină succesul firmei. Metodele benchmarking, aplicate corect, pot identifica atat companiile de succes cat şi factorii de bază care contribuie la acest succes. Inovarea şi benchmarkingul pentru performanţa firmei sunt activităţi de bază ale companiei, intercorelate. Variabilele la nivel de firmă, folosite pentru a face inferenţe asupra performanţei sunt adeseori interdependente de aspectele operaţionale. Astfel, managerii trebuie să ia in considerare dependenţele intre aceste categorii de variabile in demersul de previzionare şi de evaluare a performanţei. Lucrarea studiază performanţa la nivel de firmă folosind un set de rapoarte financiare şi alte tipuri de măsuri ale profitabilităţii. Sunt folosite modele econometrice pentru a descrie exerciţiul de benchmarking şi pentru a propune o metodă de previzionare a performanţei.

JEL Classification: O30, O47, M10

Cuvinte-cheie:benchmarking, competitivitate, inovare, indicatori

 

 

pag. 512

 

Intersecții intre metodologia previziunii și TRIZ

Autori:  Georgeta BARBULESCU, Gabriela IONESCU

Rezumat

Intenţia autorilor este de a corela cunoştinţe de bază in folosirea TRIZ (Teoria innovative a rezolvării problemelor - in limba rusă: Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadatch) ca metodă de rezolvare de probleme intr-un instrument necesar şi util decidenţilor de a efectua previziuni. Ideea este de a identifica caracteristicile şi instrumentele oferite de TRIZ (cele 40 de principii inovative, de ex.) pentru a pune in evidenţă componente de timp perturbaţii - zgomot sau semnale de avertizare, pentru identificarea tendinţelor (calitative si cantitative) şi mijloace suport in prognoza technologică, pentru a rafina şi pentru a creşte increderea in rezultatele previzionării. Interesul in legătura dintre TRIZ şi metodologia de previzionare, in prezent, poate deriva din aplicaţiile tot mai numeroase ale TRIZ in dezvoltarea sistemelor tehnice peste tot in lume şi in imbunătăţirile aduse de aceasta in sisteme non-tehnice (cum sunt cele de business şi cele economice)

JEL Classification: C18, C53

Cuvinte-cheie:  previziune, TRIZ, metodologie, rezolvarea problemelor

  

pag. 521

Indicatorii compuziti folositi in evaluarea inovarii la nivel național

Autori:  Daniela HINCU,  Laurentiu Cătălin FRATILA, Robert SOVA

Rezumat

Scopul acestei lucrări este de a prezenta cateva dintre dezvoltările produse recent in construirea unor indicatori compoziti pentru activitatea de inovare (sau pentru stiinţă şi tehnologie) la nivel naţional. Măsurarea activităţii de inovare la nivel naţional este deosebit de importantă in formularea strategiilor de dezvoltare economică pe termen lung, deoarece inovarea tehnologica constituie unul dintre cei mai semnificativi vectori de creştere economică. Scopul propus impune expunerea unor tehnici de măsurare - bazate pe indicatori compoziţi - referiţi in literatura ştiintei, tehnologiei şi inovării, accentul fiind pus pe evaluările sistemului naţional de inovare din Romania. Deja, există practica de combinare a mai multor indicatori pentru ştiinţă, tehnologie şi inovare pentru construirea unor indicatori compoziţi. Acestia sunt folosiţi mai ales in comparaţii internaţionale pentru reliefarea unor aspecte specifice: competitivitate, globalizare, inovare etc

JEL Classification: O31, O32, C54

Cuvinte-cheie: Inovare, metrică, indicatori de ştiinţă şi tehnologie, indicatori compoziţi, sistem naţional de inovare, tabel de scoruri