ECONOMIA. Seria MANAGEMENT

Vol.13, Nr. 1 / 2010

 

pag. 3

Sumar

 

MAPAMOND

 

pag. 6

 

De la Gibraltar pana spre Levant si din Magreb pana spre latinitatea europeana sau despre cultura si management in insulele din Marea Mediterana

Autor: Amedeo ISTOCESCU

Rezumat

Scaldand tarmul de sud al Europei, estul Orientului Apropiat si nordul Africii, reprezentand cel mai adecvat mediu pentru dezvoltarea unor activitat culturale, sociale si economice specifice regiunilor maritime, influentand in mod decisiv cultura si viata locuitorilor din tarile care o marginesc, asigurand realizarea unui firesc transport maritim intre estul levantin și vestul pragmatic al continentului nostru, ori intre Maghreb și lumea latină, mai ales, din sudul Europei, Marea Mediterană dispune și de o altă comoară, incă insuficient cunoscută și doar parțial valorificată, cu o istorie de peste șase mii de ani, cu oameni mandri de istoria, cultura, obiceiurile și tradițiile lor, cu orașe unice, impresionante prin amestecul de culturi și seminții, insulele sale.

JEL Classification: Z10, Z19, O52

Cuvinte-cheie: Marea Mediterană, istorie, cultură, insule, turism, management

 MANAGEMENT

 

pag. 11

Stadiul actual al biotehnologiei in Malaezia

Autori: Khairiah Salwa MOKHTAR, Ravi MAHALINGAM

Rezumat

Dotatǎ cu o biodiversitate extrem de bogatǎ, Malaezia este orientatǎ spre explorarea noilor tehnologii inalte pentru a utiliza avantajul de care dispune și in același timp, pentru a proteja mediul său. Biotehnologia a fost identificată ca un driver adecvat, care poate asigura caștiguri economice prin cercetare și dezvoltare, imbunătățirea securității alimentare, crearea de oportunități de antreprenoriat pentru creșterea industrialǎ si un mediu sănătos și durabil. Această lucrare incearcă să abordeze evoluția instituțiilor de biotehnologie și obstacolele in dezvoltarea industriei biotehnologiei din Malaiezia. Acest document identifică trei obstacole principale in biotehnologia actualǎ malaiezianǎ, și anume: lipsa de capital uman calificat; baza industrialǎ slabă; și lipsa efortului de marketing. in plus, sunt discutate un set de strategii cu scopul de a imbunătăți și consolida in continuare industria biotehnologiei malaeziane. in general, argumentele sunt prezentate prin cartografierea relației simbiotice intre datele de la interviurile de elită, datele arhivate și observații..

JEL Classification: L65, E24, J24

Cuvinte-cheie: industria biotehnologicǎ din Malaezia, capitalul uman, baza industrialǎ, comercializare.

 

pag. 27

Managementul activelor municipale  sau managementul defectuos? O perspectivă bazatǎ pe șase "Ce" asupra practicilor actuale și provocările sectorului apelor urbane din Etiopia

Autor: Tendayi GONDO

Rezumat

Sistemele eficiente de gestionare a activelor pot consolida semnificativ performanța unei economii locale și a comunității. in ciuda existenței noilor tehnologii interactive de inregistrare și comunicare a activelor și de management al activelor, multe autorități locale din intreaga lume in curs de dezvoltare nu au profitat de modalitățile emergente revoluționare in care tehnologiile pot fi folosite in managementul activelor municipale. Lucrarea analizeazǎ practicile actuale, provocările și opțiunile politice pentru orașele etiopiane cu privire la utilizarea tehnologiei de ultimă oră pentru Managementul Activelor Municipale (MAM) in sectorul de apă și canalizare. Dovezile empirice se referă la un număr de studii independente efectuate asupra unui eșantion de orașe din Etiopia și orașe mari. Punerea in comun a acestor constatări a fost realizată in cadrul studiilor comparative. in plus, au fost solicitate date de la un grup de experți care se ocupă cu problemele de apă și de salubritate. Analiza globală a fost făcută in contextul unui cadru bazat pe șase intrebǎri tip Ce? Rezultatele indică faptul că sectorul de apă a trecut printr-o serie de reforme care nu au determinat o mai bună gestionare a infrastructurii de active. Lipsa de resurse financiare, de expertiza resurselor umane și lipsa unei strategii adecvate de organizare au ingreunat adoptarea și aplicarea unui sistem de software pentru gestionarea eficientǎ a activelor.

JEL Classification: R51, R53, C82, C88, L86

Cuvinte-cheie: planul activelor, system software, strategie, infrastructurǎ, intreținere

 

pag. 43

Percepția cumpǎrǎtorilor rurali fațǎ de insectifugii contra țanțarilor

Autor:   D. MEHTA, Anand GARG Naveen K. MEHTA

Rezumat

Insectifugii contra țanțarilor previn ințepăturile de țanțar, iar prevenirea "contactului om-țanțar" este un factor critic in transmiterea și răspandirea bolilor prin țanțari, in special in mediul rural. A existat o "prejudecată" de lungă durată față de cumpărătorii rurali. Piețele rurale sunt considerate de naturǎ rigidǎ, dar nu este cazul in sens real. Marketingul pentru cumpǎrǎtorii rurali nu este numai o provocare pentru specialiștii in marketing, ci și pentru producători, pentru specialiștii in comunicare, planificatorii naționali și economiști, de asemenea. De aceea a fost necesar ințelegerea atat a diferitelor aspecte ale unor zone rurale cat și a modelului de consum pentru o astfel de piață in creștere rapidă pentru produsele contra țanțarilor și percepția cumpărătorilor rurali față de astfel de produse urbane. Lucrarea de față iși propune să determine factorii care influențează deciziile de cumpǎrare a produselor contra țanțarilor de cǎtre cumpărătorii rurali și sǎ studieze percepția cumpărătorilor rurali actuali și potențiali fațǎ de anumite  branduri de insectifugi contra țanțarilor.

JEL Classification: M10, M30, M31, M37

Cuvinte-cheie: țanțar, insectifug, malarie, piața rurală, cumpǎrǎtori

 

pag. 53

Principiul Poluatorul Plătește și prejudiciul făcut: controverse pentru o dezvoltare durabilă

Autori: Emaculate INGWANI Tendayi GONDO Trynos GUMBO

Rezumat

in căutarea pentru echitate, la summit-ul de la Rio, s-a sugerat că in caz de poluare sau orice alt efect negativ de mediu, ca agenții responsabili de costurile provocate să plătească pentru rectificare. De atunci, Principiul Poluatorul Plǎtește (PPP) a fost cotat ca un instrument util de management de mediu, care face dispoziții pentru sancțiuni inovatoare care intenționează să introducă sarcina de control al poluării mediului asupra celor care abuzează de mediu. in ciuda unei astfel euforie, rezultatele de pe teren au fost ingrozitoare. in această analiză ne intrebăm de utilitatea practică a PPP viz avis de deteriorarea mediului multor națiuni. Analiza relevă faptul că este mai ieftin pentru multe persoane, organizații sau chiar țări să polueze mediul și să plătească o amendă decat să instaleze sisteme care necesită monitorizarea constantă a mediului. Accentul PPP este greșit, deoarece se concentrează pe tratarea daunelor și nu pe procesul care aduce la oprirea problemelor de mediu. Implementarea sa este in continuare limitată de dificultatea asociatǎ cu introducerea unei etichete de preț asupra parametrilor de mediu. Vă recomandăm o alternativă proactivǎ pentru PPP in care accentul este pus pe măsurile preventive, prin educație de mediu. Succesul unei astfel de strategii de management nu este, totuși, spontan, deoarece aceasta trebuie să fie inrădăcinatǎ la un sistem eficient de valori, instituții, atitudini, angajament personal, increderea in sine și participarea activă a tuturor persoanelor fizice in gestionarea și detectarea problemelor de mediu care ii afectează pe ei.

JEL Classification: Q52, Q56

Cuvinte-cheie: Principiul Poluatorul Plǎtește, costul poluǎrii, mediul și dezvoltarea, dezvoltare durabilǎ

 

pag.61

O investigație a provocărilor in etica managerială și rolul său in dezvoltarea durabilă a industriilor iraniene

Autori: Hamid Reza Salmani MOJAVERI Ali HASANI Meghdad Amhadi MOJAVERI

Rezumat

Această lucrare incearcă să demonstreze cǎ valoarea etică este un element esențial pentru realizarea durabilității in multe societăți cum este Iranul. in plus, această lucrare stabilește unele dintre obstacolele și provocările cu privire la problemele de etică in industriile iraniene. Dovezile din investigația noastrǎ susțin mai degrabă cǎ angajații și managementul tind cǎtre valorile etice.

JEL Classification: M12, M14, M51, M54, Q01

Cuvinte-cheie: etica, etica managerialǎ, dezvoltarea durabilă, provocări

 

pag.72

ONG-urile și problemele sărăciei in zonele peri-urbane

Autor:  Muhammad Haroon SIDDIQUE

Rezumat

Reducerea sărăciei reprezintǎ elementul cel mai de varf in Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) stabilite de Organizația Națiunilor Unite care au furnizat cadrul larg pentru specialiștii in planificarea dezvoltării pe glob atat pentru evaluarea performanțele lor anterioare, in aspectele importante de planificare a dezvoltării, cat și pentru a planifica strategiile lor pentru perioada de proiectare de 2000-2015. Organizația Națiunilor Unite vede națiunile in calitate de membrii ai unei familii globale și se așteaptă ca ei să lucreze pentru colegii-ființe stabilirea unor orientări, de exemplu, "Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului pot fi atinse in cazul in care sunt luate măsuri imediate pentru a pune in aplicare angajamentul existent''.

JEL Classification: L31, I32, R51

Cuvinte-cheie: ONG-uri, sǎrǎcie, zone peri-urbane

 

pag. 89

Surse excentrice de finanțare a locuințelor de cǎtre populația urbanǎ sǎracǎ din Zimbabwe: cazul schemei de finanțare prin auto-ajutorare a locuințelor din Cowdray Park a celor cu venituri mici din Bulawayo

Autor: Trynos GUMBO

Rezumat

Zimbabwe are o criză de locuințe pentru sǎraci, in toate centrele urbane. Toate incercările guvernului de a varia sistemele de livrare de locuințe pentru a ameliora această problemă s-au dovedit inutile deoarece continuǎ sǎ planeze restanțele moștenite de la ocupația colonialǎ. Situația a fost exacerbată de demolǎrile si evacuǎrile din 2005 din orașele importante ale țării care au distrus casele și intreprinderile lǎsand majoritatea segmentelor sărace și defavorizate ale societății intr-o mai accentuată stare de sărăcie, lipsuri și nevoi. Principala provocare pentru locuințe urbane pentru săraci este finanțarea de locuințe. Fondurile publice sunt slabe, iar fondurile private nu sunt accesibile pentru cei săraci din cauza lipsei de garanții suplimentare și de incapacitatea serviciului de imprumuturi. Fascinant, veniturile sǎracilor provin din activități in sectorul informal care absoarbe un procent mare al forței de muncă și care susține economia, in timp ce intreprinderile mari, moderne, continuă să incetineascǎ creșterea economicǎ. Din păcate, sectorul informal din Zimbabwe a fost in general perceput ca o bătaie de cap, un paradis pentru infractori și o amenințare. Dovezile arată că există o relație puternică intre finanțarea locuințelor urbane pentru sǎraci, activitățile sectorul informal și strategiile de auto-ajutorare de locuințe in Zimbabwe. inainte de era Operațiunii Murambatsvina 2005, pentru cei săraci s-au realizat unele progrese de construcții după cum reiese din structurile care s-au dezvoltat. Această lucrare aratǎ necesitatea unui sprijin activ și a facilitǎrii unor surse pentru cei cu venituri mici, și pledează pentru implicarea altor actori, cum ar fi sectorul privat și comunitatea internațională in locuințe sărace. Planul guvernului din Zimbabwe de 250000 de locuințe pentru cei fără adăpost și săraci prin programe de auto-ajutorare pot fi incununate de succes numai in cazul in care sursele de venit sunt promovate și facilitate.

JEL Classification: R31, R51, I32, I38

Cuvinte-cheie: sǎrǎcie urbanǎ, finanțarea locuințelor, sector informal, auto-ajutorare, proiecte

 

pag. 106

Investițiile de capital in contextul factorului timp

Autor:  Mihai BOTEZATU

Rezumat

Economia de piață creează variante dintre cele mai diverse pe care un investitor sau altul trebuie să le cunoască cu temeinicie, să le analizeze și să se indrepte cu decizia de investiție către varianta care este cea mai apropiată scopurilor sale. O asemenea variantă de investiții este și aceea care se poate concretiza in anumite capacități de producție, caz in care caștigul investitorului imbracă forma profitului; pe acest plan, putem afirma că obținerea de cat mai mult profit este scopul final urmărit de orice investitor intr-o asemenea variantă de plasament al capitalului. Pe de altă parte, nu trebuie scăpat din vedere că profitul se obține in timp, iar factorul timp, la randul său, trebuie cunoscut, analizat, localizat și bineințeles cuantificat, astfel incat decizia de investiții să nu fie una empirică, ci una fundamentată din punct de vedere. Articolul, așadar, iși propune să scoată in evidență cateva dintre aspectele mai importante ale impactului factorului timp asupra investițiilor de capital, in general, asupra eficienței economice a acestora, in special.

JEL Classification: G11, G31

Cuvinte-cheie: profit, profit final, perioada eficientǎ, perioada de funcționare, perioada de recuperare

 

pag. 119

 

Transferul intern al fondurilor in mediul bancar

Autor:  Maria CARACOTA DIMITRIU, Sorina Cristina OACA

Rezumat

Fiecare bancă trebuie să ințeleagă foarte bine sursele profitabilității sale. Indiferent de dimensiunea băncii, transferul intern al fondurilor (FTP) poate fi utilizat pentru a ajuta la administrarea profitabilității băncii prin analizarea caștigurilor pentru intreaga instituție sau pentru centre de profit diferite. in mediul bancar actual, este esențial să privim caștigurile atat ca un intreg cat și structurate pe componente diferite. Transferul intern al fondurilor este un instrument de analiză ce poate fi folosit pentru a ajuta banca să iși măsoare profitabilitatea intr-o varietate de moduri diferite. Acesta permite managementului să compare rentabilitatea diferitelor linii de produse in cadrul companiei, și poate fi dus chiar mai departe, permițand chiar comparația dintre diferiții angajați. Este de asemenea foarte util in comparația dintre ramurile băncii. in cadrul acestui studiu am relevat rolul pe care il are transferul intern al fondurilor (FTP) in mediul bancar.

JEL Classification: G21, G32

Cuvinte-cheie: transferul intern al fondurilor, profit, banca, unităti de business

  

pag. 128

Particularitǎți ale investițiilor in IT in mediul bancar romanesc

Autor:  Camelia CIOLAC

Rezumat

Lucrarea iși propune sǎ prezinte cateva particularitǎți ale investițiilor IT in mediul bancar. Sunt prezentate atat considerente teoretice, sintetizate pe baza literaturii de specialitate, cat și date empirice obținute din practica bancarǎ romaneascǎ. in prezentul studiu se urmǎresc factorii ce determinǎ investițiile IT in mediul bancar, precum și criteriile ce stau la baza deciziilor asociate. Prezentarea este imbogǎțitǎ prin exemple de aplicații software achiziționate de principalele bǎnci din Romania in ultimii șapte ani. Strategiile de investiții IT prezentate in lucrare pot fi considerate practici dovedite de succes pentru mediul bancar romanesc.

JEL Classification: M15, O33

Cuvinte-cheie: investiții IT, mediu bancar romanesc, diversificare, management, strategie

 

pag. 140

Puterea managementului in serviciile medicale. Putem administra servicii medicale de o mai bunǎ calitate și eficiență?

Autori:   Magdalena BARBU, Marian NĂSTASE

Rezumat

Serviciile medicale sunt cele mai importante deoarece toți depindem de ele. Calitatea si productivitatea lor pot asigura sănătatea unei națiuni și, astfel, să se obțină și performanțe economice. Oferta serviciilor medicale depinde de personalul medic și, mai mult decat atat, de managementul sanitar, deoarece orice resursă care nu este gestionată corespunzător este o resursă pierdută. Astfel, managementul este cheia, adică modalitatea cea mai sigură de a ajunge la rezultatul dorit. Aceeași abordare poate fi aplicată și acestui studio pentru a obține servicii medicale mai productive care să ofere o calitate ridicată tuturor pacienților. Trebuie să utilizăm și să direcționăm forța managementului pentru a ne atinge obiectivul: servicii medicale de calitate și accesibile. Criza existentă la nivel mondial ne determină să percepem importanta deosebită a serviciilor medicale, după nevoile de hrană și de locuri de muncă, dar uneori acestea apar ca un lux ce nu este accesibil oricui. De aceea este important să adoptăm acele măsuri necesare pentru perfecționarea managementului organizațiilor sanitare, astfel incat calitatea și productivitatea serviciilor medicale să fie la un nivel tot mai ridicat. Managementul sanitar trebuie să asigure condițiile ca pacienții să-și rezolve problemele de sănătate, cat mai repede și cat mai bine posibil.

JEL Classification: M10, I11

Cuvinte-cheie: calitate, productivitate, servicii medicale, resurse umane, managementul organizațiilor sanitare

 

pag. 148

Campania de rebranding a Societății Romane de Radiodifuziune - opțiune strategică pentru creșterea eficacității organizației

Autori:  Ruxandra Irina POPESCU Răzvan-Andrei CORBOȘ

Rezumat

in anul 2008, Societatea Romană de Radiodifuziune (SRR) a hotărat să profite de aniversarea „venerabilei varste'' de 80 de ani a Radioului public romanesc pentru elaborarea și aplicarea unei strategii de creare a unei noi imagini a SRR care să asigure apropierea de un profil european bine conturat și recunoscut ca atare. Necesitatea acestei schimbări de ''look'' pentru corporație și pentru șase dintre posturile sale a fost motivată de o mai bună poziționare pe piața radio din Romania și pe o mai mare vizibilitate in randul unui segment de public cu idei ''preconcepute'' despre ce inseamnă Radioul public. Ca urmare a derulării campaniei, la sfarșitul anului 2008 cota de piață cumulată a Radio Romania a crescut, Radio Romania Actualități devenind lider de piață. in acest context, lucrarea propune acțiuni strategice care să contribuie la creșterea eficacității SRR: elaborarea unei strategii durabile de marketing, promovarea posturilor cu vizibilitate mai redusă, dar care acoperă segmente de piață de „nișă'', organizarea unor programe care să promoveze emisiuni „speciale'' dedicate unor zile „speciale'' de către oameni „speciali'', colaborarea cu Televiziunea Romană pentru organizarea și transmiterea la TV a unor emisiuni de radio care să promoveze SRR pe scară largă și in mod diversificat.

JEL Classification: M37

Cuvinte-cheie: marketingul serviciilor audiovizuale, identitatea vizuală, promovarea, campania outdoor, cota de piață, audiența.

 

pag. 165

Necesitatea și riscurile potențiale ale alianțelor strategice in asigurarea competitivității

Autor:   Cătălina RADU

Rezumat

in economia globală de astăzi, managerii multor companii consideră alianțele strategice o alternativă strategică de bază. Cu toate că este adevărat că alianțele strategice pot constitui un factor de competitivitate foarte important, managerii ar trebui să țină seama de riscurile potențiale inainte de a se implica intr-un parteneriat. Această lucrare urmărește o serie de probleme care pot apărea prin crearea unei alianțe strategice.

JEL Classification: F21, F23, L14, L21, L24, L25, M16

Cuvinte-cheie: management strategic, alianțe strategice, intersectare culturală

 

pag. 170

Managementul adaptǎrii culturale: minoritǎțile etnice din centrul, sudul și estul Europei in Statele Unite

Autor:  Mihaela ARSENE

Rezumat

Lucrarea analizează tipul de management al schimbării, așa cum a fost el implementat in SUA de minoritățile entice provenite din Italia, Grecia și Romania. Autoarea prezintă un studiu diacronic inspirit de atributele socio-economice ale respectivelor minorități in SUA și care valorifică datele din literature de specialitate si observațiile proprii. Lucrarea identifică paradigme similare in cadrul adaptării culturale realizate de toate cele trei grupuri entice analizate, abordindu-le dinperspectiva presiunilor specifice cu care se confruntă in procesul de adaptare culturală. Cu ajutorul datelor istorice, economice și sociologice, se delimitează profilul caracteristic al fiecărui grup etnic in discuție, ca și tiparele assimilative care i-au determinat evoluția in contextual cultural american.

JEL Classification: O15

Cuvinte-cheie: etnicitate afirmată, etnicitate periclitată, etnicitate marginalizată

 

pag.  179

Conceptul de stres și modalități de gestionare a lui

Autor:  Mihaela MĂRĂRCINE

Rezumat

Fară indoială că stresul a devenit, in perioada actuală,  un element care există in viața fiecăruia dintre noi. Deși nu este nici pe departe un fenomen nou, totuși, acesta capată valențe tot mai mari  și afectează  toate țările, toate categoriile socio-profesionale, cat și familia și societatea in general. Este foarte important atat pentru indivizi, cat și pentru organizații, să conștientizeze și să gestioneze  corespunzător  stresul, astfel incat, efectele negative ale acestuia să fie combătute iar activitatea desfășurată să nu fie afectată.

JEL Classification: M12

Cuvinte-cheie: stresul organizațional, efectele stresului, managementul stresului

 

pag. 187

Utilizări eficiente ale unor tipuri de produși antistatizanți

Autori:  Ligia Florica BOTEZ, Camelia Georgeta CĂLIN, Georgiana Raluca GANCIU

Rezumat

Lucrarea face parte dintr-un studiu complex, referitor la substanțele chimice cunoscute sub denumirea de surfactanți - agenți activi de suprafață - care pot modifica conductivitatea fibrelor, materialelor textile etc. in scopul diminuării unor efecte fiziologice negative asupra organismului. Utilizarea materiilor prime, indigene sau de import, face trimitere la adaptarea de către fiecare firmă in parte, a unei strategii tehnologice proprii, care va trebui să cuprindă atat organizarea și conducerea proceselor de producție, cat și căile de introducere ale progresului tehnic  cu eficiență economică.

JEL Classification: O30, O31

Cuvinte-cheie: substanțe antistatizante, industrie textilă, latex, antistatizant, punct izoelectric, progres tehnic.

 

 

pag. 195

 

Auxiliari pentru industria textilǎ și protecția mediului

Autori:  Sanda VIȘAN,  Ligia Florica BOTEZ

Rezumat

Industria textilǎ este un domeniu industrial care afectează mediul ambiant, de la creșterea plantelor, la procesul de producție. Obținerea autorizației de mediu pentru societățile comerciale producătoare de textile din Romania depinde de elaborarea și aplicarea unui sistem modern de management de mediu, care să aibe in vedere utilizarea de tehnologii ecologice de finisare, reducerea consumului de apă, energie, epurarea apelor reziduale, reutilizarea apelor epurate, managementul durabil al deșeurilor. In acest studiu sunt prezentate categoriile de surfactanti utilizate in industria textilă, care indeplinesc condiții de protecție a mediului. Se fac exemplificări pe surfactanți existenți pe piața din Romania, obtinuți din producția internă și din import, avand ca utilizator industria textilă. Se recomandă utilizarea de surfactanți produși din uleiuri vegetale, sau din deșeuri chimice și petrochimice, cu proprietăți similare celor din import, prețuri reduse și care să afecteze cat mai puțin mediul ambiant.

JEL Classification: L67, O13, Q56

Cuvinte-cheie:  industria textilǎ, surfactant, poluare, protecția mediului

  

pag. 204

Particularitățile investițiilor in industria infrastructurii

Autori:  Răzvan Cătălin DOBREA Nadia CIOCOIU, Stelian TIPA

Rezumat

Dezvoltarea infrastructurii a constituit dintotdeauna o prioritate majoră la nivelul tuturor actorilor implicați in activitatea economico-socială, de la autorități publice la organizații private și chiar populația civilă. Particularitățile proiectelor de investiții in infrastructură atrag și o categorie, din ce in ce mai largă de organizații private care analizează decalajele de infrastructură ca potențiale oportunități de afaceri. Lucrarea de față prezintă o serie de particularități specifice investițiilor din sfera infrastructurii precum și principalii factori de atractivitate pentru companiile private.

JEL Classification: E22, H21, H54

Cuvinte-cheie: investitii, eficiență, infrastructură

 

CONGRESE, CONFERINTE, SIMPOZIOANE, FORUMURI

 

pag. 211

Conferința ''Pași cǎtre reușita- Managementul Proiectelor''

Autor:  Răzvan Cătălin DOBREA